5 הטעויות הכי נפוצות בשימוש בתנור!

5 הטעויות הכי נפוצות בשימוש בתנור!

זה נורא מתסכל לעקוב אחרי מתכון פשוט, להכניס את המאפה לתנור, לבוא להוציא אותו אחרי חצי שעה – ולגלות שהוא כמעט לא נאפה, או שהוא אפוי מבחוץ ולא מבפנים, או שהוא נשרף, וכו'... אם תשתמשו בחמשת הטיפים הפשוטים הבאים, אין שום סיבה שהשימוש הבא בתנור לא ילך חלק!
אין מידע על מצרכים נדרשים לפוסט זה.

1. המצב של התנור

1. המצב של התנור
 
את הטיפ הכי חשוב אני נותנת כבר על ההתחלה (כזו אני, מורדת במוסכמות השיווקיות)- 
שמתי לב שזו טעות סופר-נפוצה שאף אחד לא מדבר עליה- 
ובכל פעם אמרו לי על זה תודה
אז אולי אשנה גם לך את החיים: 
אם לא מצליחה לך האפייה כי מה שאפית לא נאפה עד הסוף/במרכז, 
או שתמיד צריך הרבה יותר זמן בתנור, 
או שזה סתם משחים מדי מלמעלה וכו'…
כנראה שאפית על חום עליון-תחתון (ציור של קו למעלה ולמטה) 
כשהיית צריכה לשים את התנור על מצב טורבו (הציור של המאוורר)!!!
 
מה בעצם העניין?
 
מה שקורה במצב טורבו, זה שהמאוורר בתנור פועל ואחראי לחלוקת אוויר וחום בצורה שווה בכל התנור, 
מה שגם מאפשר לשים יותר ממגש אפייה אחד בתנור מבלי שזה יפגע באפייה 
(עדין כדאי להחליף בין המגשים במהלך האפייה כי אף תנור לא מושלם)
 
איך נחליט?
 
אני אישית משתמשת במצב של חום עליון-תחתון לדברים מאוד ספציפיים, כמו בישול ארוך (נגיד חמין וג'חנון, בטמפרטורה נמוכה), או פיתות (שזה דווקא אפייה ממש קצרה- בטמפ' גבוהה), ואם יש הנחיה מפורשת במתכון. 
לצד השני- כיוון שהמאוורר לא פועל בחום עליון-תחתון, תוכלו לשים רק מגש אחד, והאפייה תיקח יותר זמן, וגם הטמפרטורות שונות. 
 
אני יודעת, ברוב הטוסטר אובנים ובתנורים הישנים יותר כנראה שלא יהיה מצב טורבו, אז חדשות טובות-
בגדול- ניתן לעבוד עם כל אחד מהמצבים בהצלחה ברוב המוחלט של המקרים
אבל צריך להבין גם שחום עליון-תחתון דורש טמפרטורה גבוהה יותר (לרוב 10-20 מעלות יותר) ממצב טורבו, 
וגם זמן אפייה ארוך יותר (לרוב פי 1.3-1.5), אז אפשר לפעול בהתאם (או להסיק מההוראות של הטמפ' וזמן האפייה).
אז אמנם ברירת המחדל אצלי היא תמיד טורבו, אבל האמת היא שאצל כל בלוגר/ית זה שונה (ויש ממש מוצלחים ומפורסמים שאצלם זה חום עליון-תחתון),
לכן ממש חשוב להבין אם המתכון שבחרת להכין מכוון למצב טורבו או עליון-תחתון ולפעול בהתאם
(אם זה לא מצוין במתכון- כדאי לבדוק את התגובות, או להבין מה ברירת המחדל של אותה בלוגרית, כי תמיד יש).
 
אני אוסיף שבשורה התחתונה מאוד חשוב להכיר את התנור הספציפי שלך, כי לצערינו כל תנור מתנהג קצת אחרת,
וגם אני עם כל הניסיון שלי, כשאני מכינה מתכון מוכר בתנור של אדם אחר- יש סיכוי גבוה לטעויות.
אז אלה הנקודות לשים לב אליהן (גם בהמשך הפוסט) ולהבין איך הן מתבטאות בתנור הספציפי שלך:)
 

2. לסובב את התבנית

יש לי בשורה מצערת-
אין תנור שאופה בצורה אחידה, לא קיים. תמיד יהיה צד אחד שישחים מהר יותר (ובכל תנור זה צד אחר!)
פשוט צריך להקפיד לסובב את מגשי האפייה באמצע הדרך, וככה הכל ייאפה בצורה אחידה ויפה יותר. 
(וכאמור, כשיש יותר ממגש אחד כדאי גם להחליף ביניהם)
 
אבל אמרו לך לא לפתוח את התנור באמצע??
אל דאגה, לאחר שעבר השליש הראשון של האפייה לא ייגרם נזק למאפה כשתפתחו את התנור. רוצה ללכת על בטוח? אחרי חצי מהזמן הכל טוב.
*רק אל תפתחו את הדלת יותר מדי פעמים, וכשתפתחו- תעשו את זה ממש קצר, כי זה גורם לטמפרטורות לצנוח.

3. גודל אחיד

הסיבה האמתית להקפדה על גודל אחיד של מה שאנחנו נכניס לתנור, מעבר לאסתטיקה, היא אפייה אחידה. 
בין אם זה עוגיות, טופו, ירקות, או כל דבר אחד- גודל אחר מצריך זמן אחר בתנור (יותר גדול/שמן- יותר זמן). 
מה שאומר שאם נכניס בתבנית אחת מגוון גדלים- הקטנים ביותר יישרפו בזמן שדרוש לגדולים ביותר להיות מוכנים, 
או שכשהקטנים יהיו מוכנים הגדולים ממש לא. 
אז תחסכו את הבאסה ותקפידו על גודל אחיד!

4. טמפרטורה

 
כמובן שכל דבר דורש אפייה בטמפרטורה אחרת, וצריך להקפיד על מה שרשום במתכון. אבל זה לא מספיק- גם צריך להקפיד להכניס את המגשים לתנור רק כשהתנור כבר הגיע לטמפרטורה הנכונה!
(לכן תמיד רשום בתחילת הוראות ההכנה לחמם את התנור, אבל גם שימו לב שלכל תנור לוקח זמן שונה להתחמם). 

אני נתקלתי בהמון מקרים של חוסר סבלנות בהם א.נשים מכניסים את המגשים לתנור לפני שהוא הגיע לטמפרטורה הנכונה, 
(או אפילו קרוב אליה)
ויש לזה שתי השלכות שלא שוות את זה-
א. המאפה (או מה שזה לא יהיה) לא קיבל את השוק הגדול של הבדלי הטמפרטורה וזה יכול לפגום בטיב האפייה (גודל הפגם תלוי במאפה)
ב. זמן האפייה יתארך, כי יש עוד את כל הזמן שייקח עכשיו לתנור להגיע לטמפרטורה הנכונה, יחד עם המגש שהכנסת (שגם זה הוריד לו את הטמפרטורה אז הוא מתאמץ יותר) ורק אז באמת תתחיל האפייה…. בקיצור- לא חסכת כלום!!
 
אני אוסיף (בחשש) את הטיפ שלי לאפייה בטמפרטורה הנכונה- 
גם כשתכניסו משהו לתנור החם- הטמפרטורה מיד תצנח, משום שפתחנו את דלת התנור (אוויר קר נכנס וחם בורח) ומשום שהכנסנו משהו קר (לפחות יחסית לתנור). 
כדי באמת לדאוג להתחלה בטמפרטורה הנכונה- חממו את התנור לטמפרטורה גבוהה יותר ממה שרשום (בערך ב20 מעלות), וברגע שתכניסו לתנור- כוונו לטמפרטורה הנכונה (זה החלק הטריקי שחשוב לזכור וקל לשכוח.. ולכן החשש!!). 
 
*איך נדע שהתנור הגיע לטמפרטורה הנכונה?
ברוב המוחלט של המקרים יש נורה אדומה קטנה שנדלקת בזמן הפעלת התנור, ונכבית כשהתנור מגיע לחום שכיוונת אותו אליו. 
זו הנורה של התרמוסטט ולכן היא נכבית. 
אם אין נורה או שהיא לא פועלת, אפשר לסובב ימינה-שמאלה את המחוג של הטמפרטורה ולהאזין ולהבחין מתי נשמע סאונד של "טיק". 
איפה שה"טיק" הזה נשמע- זו הטמפ' של התנור כרגע. 
בתנורים חדשים דיגיטליים זה כמובן שונה ומשודרג, לרוב זה יופיע על הצג הדיגיטלי, או שאת הנורה יחליף ציור של מדחום.
 
אם אתן בכל זאת נתקלות בבעיות למרות שאתם מקפידים על הטמפרטורה- יכול להיות מאוד שהתנור מזייף. זה מאוד נפוץ, יותר סביר שהוא מזייף מאשר מדייק. 
הדרך לגלות את זה היא לקנות מדחום לתנור (בחנויות המתמחות באפייה, או באיביי וכו'), לשים אותו בתנור החם, ולהשוות את מה שרשום עליו למה שרשום על התנור. ככה תדעו אם הוא מזייף ובכמה, ותפעלו לפי זה. (אם הוא מזייף תוכלו פשוט להשאיר את המדחום בפנים ולהסתכל עליו בכל פעם במקום על התנור ולפעול לפי זה)
אם לא תרצו ללכת לחפש מדחום, תוכלו ללכת לפי האינטואיציה. סביר להניח שתשימו לב שבצורה עקבית הדברים נשרפים, או שצריך לקצר את זמני האפייה- מה שאומר שהטמפרטורה גבוהה יותר ממה שמכוון, או להיפך כמובן. ככה תדעו (למשל-) לכוון אותו ל10 מעלות  פחות ממה שרשום תמיד (תתחילו מ10 ותראו).

5. טיימר

זאת נקודה ממש חשובה אז אני אחזור עליה קצת.
תמידדדד תשימו טיימר!!!!
זה גם כל כך פשוט היום, לא צריך את הטיימרים האלה של המטבח- יש טיימר בכל פלאפון- והפלאפון תמיד עליך, והוא יצפצף גם אם הוא על שקט, אז אין תירוצים. 
תמיד תשימו טיימר!!!!
ברגע שתסגרו את דלת התנור- תשימו טיימר.
יופי, יש טיימר והוא צפצף! אבל אז מסתבר שצריך עוד כמה דקות?
אל תגידו "אני רק אשטוף שניה את הצלחות בינתיים ואחזור לתנור לבדוק". אל!
תשימו טיימר!!
הרי השטיפה תוביל לעוד משהו ואז תקבלו התראה ואז תיכנסו לפייסבוק ואז ראו סרטון ואז נשרף הבורקס.
גם אני- בכל פעם שלא שמתי טיימר- שרפתי משהו. 
אז רבאק תשימו טיימר טוב?
אלו הנקודות הכי קריטיות בעיניי, שיכולות להרים או להפיל לך את האפייה.
ממש אשמח לשמוע אם חידשתי לך ובמה, ועוד יותר אשמח לשמוע אם שיפרתי לך!
אני פחות אשמח לשמוע שלא עזרתי ולא חידשתי, אבל אפשר גם לדווח לי על זה.
ואם יש עוד שאלות, תהיות ובעיות- כתבו לי!! כך אדע על מה לכתוב בפעם הבאה:)
אפייה מהנה!

שתפו:

שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב pinterest
Pinterest
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתכונים נוספים

גלילה למעלה